https://katafyto.blogspot.com - ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΤΟ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ!

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΤΟ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ



.... ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ, ΤΟ  ΚΑΤΑΦΥΤΟ

Στον Δήμο Καλαμπάκας και σε απόσταση 62 χιλιομέτρων απο την Καλαμπάκα και τα φημισμένα Μετέωρα, μόλις 6 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τα «Τρία Ποτάμια»  Ασπροποτάμου, συναντάμε το χωριό Κατάφυτο, χαμένο μέσα στις δασωμένες πλαγιές των Ελάτων και του Κέδρου, "πνιγμένο" μέσα στο πράσινο, σε  περίπου 1.150 μέτρα υψόμετρο. Το χωριό διασχίζεται από τον ποταμό "Ποττόκος" ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Αχελώου. Μέσα στα όρια του οικισμού υπάρχουν αρκετές πηγές με τρεχούμενο πεντακάθαρο νερό, οι κυριότερες των οποίων είναι: Τσόκνα, Ξυνόφι, Μπούτα και Ανάλτα. Αυτός ενδεχομένως ήταν και ο λόγος που ο παλαιός Δήμος Λάκμωνος, στον οποίο ανήκε και ήταν η πρωτεύουσα το Κατάφυτο, είχε ως έμβλημά του ένα γέροντα που κρατούσε υδρία (πήλινο αγγείο για νερό) από την οποία έρρεε νερό.


 Το χωριό Κατάφυτο, ήταν πάντοτε το σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής,και εκατοικείτο πάντοτε όλο το χρόνο. Στην κοινότητα ανήκει και ο οικισμός της Μηλιάς. Ο πληθυσμός του Καταφύτου το καλοκαίρι είναι 450 κάτοικοι και της Μηλιάς 150, ενώ το χειμώνα στους δυο οικισμούς μένουν περι τους 30 κατοίκους. Χαρακτηριστικό χωριό μετακινούμενων κτηνοτρόφων, στηρίζεται οικονομικά στην υλοτομία, την μελισσοκομία καθώς και την κτηνοτροφία.
Στο χωριό υπάρχει Αστυνομία, δασοφυλακείο, και Σχολείο ανενεργά. 
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:

Αν και ο εκσυγχρονισμός της ζωής έχει αλλάξει πολλά πράγματα, η ρόδα του νερόμυλου συνεχίζει να γυρίζει, έστω μία φορά το χρόνο, αλέθοντας περισσότερο αναμνήσεις παρά γεννήματα. Εδώ αξίζει να περπατήσει κανείς μέχρι τις κορυφές Ξεροβούνι, Σκλίβα και Κέδρο και να απολαύσει την άγρια ομορφιά της Πίνδου. Από το Ξεροβούνι μπορεί να δει κανείς το Χαλίκι και την Αγία Παρασκευή, ενώ οι ντόπιοι λένε πως μερικές φορές φαίνεται από την κορυφή "Καλούτα" ακόμη και η λίμνη των Ιωαννίνων.


Σημαντικό μνημείο του 1763 η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου. Αποτελεί τυπικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της περιοχής. 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Στο μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας, με τριήμερο γλέντι στις 14, 15 και 16 Αυγούστου ,στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπορεί κανείς να διασκεδάσει και να γνωρίσει τη μουσική παράδοση της περιοχής, αλλά και να απολαύσει το παραδοσιακό αρνί στη σούβλα και ποικίλα άλλα γεύματα!!

 ΤΟΠΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Κόττορι Τρικάλων

31/08/1912 Σύσταση της Κοινότητος με έδρα τον οικισμό Κόττορι   
31/08/1912 Ο οικισμός Γκλογκοβός προσαρτάται στην Κοινότητα Κόττορι  
31/08/1912 Ο οικισμός Μηλιά προσαρτάται στην Κοινότητα Κόττορι   
18/12/1920 Ο οικισμός Γκλογκοβός καταργείται. 
14/05/1928 Ο οικισμός Κόττορι της Κοινότητας μετονομάζεται σε Κατάφυτον 
14/05/1928 Η Κοινότητα μετονομάζεται σε Κοινότητα Καταφύτου

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Καταφύτου Τρικάλων

14/05/1928 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της Κοινότητος Κόττορι 

 04/12/1997 Η Κοινότητα καταργείται και συνενούται με την Κοινότητα Ασπροποτάμου.
 
 (Από το Ιστορικό αρχείο Περί Κοινοτήτων). 


Eπισκεφθείτε την εκκλησία του Α.Νικολάου, την πηγή Ανάλτα και τον παλιό νερόμυλο.
Επιδοθείτε σε ορειβασία στα γύρω βουνά.