https://katafyto.blogspot.com - ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΤΟ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ!

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟ.


Νιώστε αδρεναλίνη με το ράφτιγκ και αίσθημα αρμονίας με την πεζοπορία...!!


Ο Ασπροπόταμος είναι μια περιοχή στο δήμο Καλαμπάκας (πρώην νομό Τρικάλων) που ξεχωρίζει για τον φυσικό της πλούτο. Είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύσης 2000 - Natura, και έχει πανέμορφα δάση, λιβάδια και ποτάμια. Πιο συγκεκριμένα Ασπροπόταμος ονομάζεται και το ανώτερο τμήμα του Αχελώου, οι πηγές του ποταμού. Σε αυτά τα μέρη ιδανικές δραστηριότητες είναι η κατάβαση ποταμού και η πεζοπορία.


                                                                                     Δράση με Rafting
Είναι η δημοφιλέστερη υπαίθρια δραστηριότητα γιατί συνδυάζει το υπέροχο άβατο φυσικό περιβάλλον με την αίσθηση της αδρεναλίνης και της περιπέτειας. Το ράφτινγκ γίνεται με βάρκες των 6-8-10 ατόμων και την κάθε βάρκα κατευθύνει ένας έμπειρος επαγγελματίας οδηγός ποταμού. Επίσης η κατάβαση γίνεται με hot dog και monoraft. Σύμφωνα με τον Θανάση Σαμούρη, υπεύθυνο της Trekking Hellas Θεσσαλίας, η αυτονομία κινήσεων καθώς και οι ιδιαίτερες μανούβρες που μπορούν να κάνουν αυτά τα σκάφη τα καθιστούν ιδιαιτέρα ελκυστικά στους έμπειρους rafters. Επίσης,
λόγω του μικρού εκτοπίσματος σε σχέση με τις βάρκες του rafting, μας δίνουν τη δυνατότητα να μπούμε στο ποτάμι ακόμα κι όταν τα νερά είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Το τμήμα του ποταμού από τα Τρία Ποτάμια έως τη Γέφυρα Αλεξίου θεωρείται το συναρπαστικότερο. Είναι 2ου βαθμού βαθμού δυσκολίας με περάσματα 3. Οι συνεχείς εναλλαγές της φοράς του μας κρατάνε σε εγρήγορση. Τα σημεία χαλάρωσης είναι λίγα. Φτάνοντας στο στενό φαράγγι Γαρδικίου η δράση κορυφώνεται. Σε όλο το μήκος της διαδρομής η πυκνή βλάστηση φτάνει ως τις όχθες του ποταμού. 

Διάρκεια δραστηριότητας: 1.30΄- 2 ώρες
Περίοδος πραγματοποίησης: Νοέμβριο έως Μάιο
Ηλικίες: 16 ετών και άνω
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 6 άτομα
Τιμή ανά άτομο: €50.Στη τιμή περιλαμβάνονται και ο εξοπλισμός, οι συνοδοί, οι μεταφορές τοπικές και ένα σνακ. 


  Πεζοπορία στη Ρόνα και τον καταρράκτη Μαντάνι

Στη περιοχή, δύο διαδρομές προσφέρονται για πεζοπορία. Η μία έχει ως σημείο εκκίνησης το παραδοσιακό χωριό Χαλίκι και κατάληξη τις πηγές του Αχελώου. Σε αυτή τη διαδρομή θα ακολουθήσουμε τηνβλαχόστρατα προς το δάσος της Ρόνας. Η διαδρομή είναι παραποτάμια από της πηγές της Ρόνας προς εκείνες του Αχελώου, τις οποίες θα συναντήσουμε μετά το γεφύρι του Φίλου. Στην διαδρομή μπορεί και να βρείτε ίχνη από καφέ αρκούδα.

Μια ακόμα διαδρομή με έντονη και ... δροσερή κατάληξη είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή και δίπλα, αλλά και ...μέσα, από το ομώνυμο ποτάμι, περνάμε ένα από τα σπάνια δάσηιτάμου για να καταλήξουμε μέσα από το ελατόδασος στον επιβλητικό καταρράκτη με τη επoνομασία "Μαντάνι του δαίμονα", ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο ύψους 15 μέτρων.Και οι δύο δραστηριότητες έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά:





Διάρκεια δραστηριότητας: περίπου 4 ώρες
Περίοδος πραγματοποίησης: Απρίλιο έως Νοέμβριο
Ηλικίες: 12 ετών και άνω
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 6 άτομα
Τιμή ανά άτομο: € 32.Στη τιμή περιλαμβάνονται: παρουσία συνοδών, και γεύμα με μπάρμπεκιου (κοντοσούβλι χοιρινό, σαλάτες, τυριά, κρασί & τσίπουρο, χυμούς)

*Υπάρχει και η δυνατότητα των παραπάνω δραστηριοτήτων σε οργανωμένα διήμερα ή τριήμερα.

(πηγή: aspropotamosnews.blogspot.com)